Eikenbast

 

Door gunstige natuurlijke omstandigheden, zoals de aanwezigheid van zuiver stromend water, voldoende eikenschors en huiden, waren er vroeger veel leerlooierijen in Noord-Brabant.

Hier stonden kuipen van eikenhout die half in de grond werden gegraven en gevuld werden met de gedroogde bast van een eik, aangelengd met water. De huiden werden er een lange tijd in bewaard en wanneer dit eruit kwam en gedroogd was kon het niet meer bederven. Het leer werd nog bewerkt en na een lang proces was het zo goed als klaar. 

 

Het speciale ingrediënt in ’t Leerlooierke is de eikenbast die de unieke smaak en de volle kleur van dit Oisterwijkse likeurtje bepaalt.

 


Oisterwijkse geschiedenis & toekomst

De Leerfabriek heeft een sterk verleden en is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Oisterwijk.

Vóór de komst van de grote fabrieken, waren er in Oisterwijk tientallen kleine leerlooiersbedrijfjes die op ambachtelijke wijze huiden tot leer verwerkten. Een aantal van deze looierijen verenigde zich in 1916 tot de Verenigde Lederfabrieken en werd de ondergang van de kleine bedrijfjes. Na enkele overnames en fusies kreeg de fabriek in 1932 de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL).

 

Tot in de jaren tachtig behoorde de KVL tot een van de grootste leerfabrieken van Europa. Het was niet alleen de werkplek van veel Oisterwijkers en mensen uit de omringende dorpen maar ook gastarbeiders vonden hier een baan. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 1200 mensen in de fabriek. Hele gezinnen stonden in het teken van de fabriek. ‘Ons’ KVL stond voor vakmanschap, trots en sociale verbinding en is hiermee emotioneel verankerd in de Oisterwijkse samenleving. 

 

In 2000 sloot de Leerfabriek haar deuren en een uitgebreid gebouwencomplex kwam leeg te staan.

Afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een herontwikkeling van de voormalige fabriek. Nu hebben ruim 60 bedrijven zich hier gevestigd die samen verder werken aan de toekomst van Oisterwijk. Dit doen ze met dezelfde uitgangspunten als het vroegere KVL met vakmanschap, trots en sociale verbinding. Hiermee wordt de Leerfabriek weer een belangrijk onderdeel van de toekomst van Oisterwijk.

 

’t Leerlooierke is geïnspireerd op dit stukje geschiedenis van Oisterwijk en is een eerbetoon aan alle arbeiders van de KVL.